Регулярне вживання чаю знижує ризик нейрокогнітівних розладів в літніх людей

29 марта 2017, 10:58

Регулярне вживання чаю зменшує ризики когнітивних відхилень в літніх людей на 50%, по даним останнього дослідження.

«Чашка чаю в день може не допустити слабоумство, і це особливо корисно для тих, хто генетично схильний до виснажливої хвороби», говорить провідний доктор Лей Фен з Відділу Психологічної Медицини в Національному університеті Сінгапуру.

Протягом довгострокового дослідження залучали 957 китайських жителів у літньому віці (віком 55 років або більше старші), які були когнітивно недоторканими на вихідному рівні.

«Ми зібрали інформацію споживання чаю в підставі з 2003 до 2005 і встановили випадки інциденту нейрокогнітівних розладів з 2006 до 2010», розповідають дослідники.

«Незвачаючи на те, що дослідження проводилося на літніх людях в Китаї, результати можуть застосовуватись до інших рас також. Наші результати мають важливі наслідки в профілактиці деменції «.

«Не дивлячись на високоякісні випробування лікарських препаратів, ефективна фармакологічна терапія для нейрокогнітівних розладів, таких як деменція залишається невловимою, і поточні стратегії запобігання є далекі від задовільного».

Доктор Фен і його колеги відкрили, що споживання чаю регулярно зменшує ризики когнітивних відхилень у людей похилого віку на 50%. Якщо говорить детальніше, то кількість генних носіїв APOE-e4, які саме і підвищують рівень ризику розвитку хвороби Альцгеймера, зменшується на цілих 86%.

«Чай найчастіше споживають у світі. Дані з цього дослідження припускають, що такий недорогий і в той же час простий спосіб життя, як щоденне пиття чаю може знизити ризик людини захворіти нейрокогнітівними розладами в кінці життя «, пояснив доктор Фен.

Дослідники також виявили, що нейропротекторна роль споживання чаю не обмежується конкретним типом чаю — зеленим, чорним або червоним.

«Грунтуючись цими показниками, можна говорити, що ця довгострокова вигода від споживання чаю обумовлена через біоактивнині сполуки в листі чаю, такі як катехіни, теафлавіни, і чайні рубігіни L-теанин», наголошує доктор Фен.

«Ці комплекси показують потенціал протизапального засобу і антиокислювача, а також інші біологічно активні властивості, які можуть захистити мозок від судинного ушкодження і нейродегенерації».

«Наше розуміння детальних біологічних механізмів все ще дуже обмежене, таким чином, нам дійсно потрібно більше проводити досліджень, щоб дізнатися ще більше».

Автор: Крістіна Панченко